Üye olma ile ilgili problemler düzeltildi, foruma üye olabilirsiniz. *** Forumda görev almak isteyen arkadaşlar PM (@tarimsal) ile iletişime geçebilir. *** Üyelik işleminden sonra üyelik aktivasyonu için, e-posta hesabınızda ki Spam/Gereksiz vb. klasörüne bakmayı unutmayın!

Kompost Yapımında Hangi Bitki Artıkları Kullanılır

Bitki besin elementleri ve doğru zamanda doğru gübreleme...
Cevapla
emrebuyuk
Yeni Üye
Mesajlar: 6
Kayıt: Cum Eki 16, 2020 2:06 am
İletişim:

Kompost Yapımında Hangi Bitki Artıkları Kullanılır
Bitkisel üretim ile hedeflenen biyokütle üretilirken önemli bir miktarda atık da ortaya çıkmaktadır Doğrudan değerlendirme imkanı bulunmayan bu materyalin en etkili kullanım yöntemlerinden biri de kompostlamadır.

Bazı Önemli Bitkisel Atıklar
Fındık Zurufu
Üzüm Cibresi
Tütün Atıkları
Çay İşleme Atıkları
Gıda Sanayi Atıkları
Gül İşleme Atıkları
Şeker Fabrikası
Atıkları
Zeytin İşleme Atıkları
Pamuk İşleme Atıkları
Nar İşleme Atıkları
Meyve Suyu Atıkları
Patates Sanayi Atıkları
Sera Atıkları
Resim
Bazı Meyve ve Sebzelerden Çıkan Katı Atık Oranları
Bezelye yabancı çeşitler %38 – 45
Domates (kabuk, lif, çekirdek) %10.52 – 17.85
Üzüm cibresi (çöpsüz) %30 – 36
Bezelye yerli çeşitler %57
Mandarin (kabuk, posa) %48.4
Kırmızı biber palper posası % 28
Tahıl Sapları: Yetiştirme şekline göre değişmekle birlikte hububatlardan buğday, arpa ve yulaf ile yaklaşık olarak 230 kg/da sap verimi alınmaktadır.

Fındık Zurufu: (ÇOTANAK) Dünya fındık üretiminin yaklaşık olarak %80 ’i ülkemizde yapılmaktadır Her yıl ortalama 350 500 bin ton fındık zurufu açığa çıkmaktadır.
Resim

Tütün Fabrikasyon Artıkları: Yılda 7000 – 10000 ton tütün fabrikasyon atığı oluşmaktadır Bunun dışında 1500 – 6000 ton tütün işlenmeden imha edilmektedir.

Çay Artıkları: Fabrikalarda işlenen kuru çaydan 3 5 oranında artık yaprak meydana gelmektedir Yılda yaklaşık olarak 30 bin ton çay işleme atığı ortaya çıkmaktadır. kompost yapımı için çay artıkları önem arz etmektedir.

Gül İşleme Artıkları: Dünyada en önemli gül yağı üreticileri Türkiye ve Bulgaristan’dır Türkiye’de ortalama olarak her yıl 27 000 ton posa (yaş ağırlık) oluşmaktadır.

Şeker Fabrikası Artıkları: Ülkemiz 2 058 000 ton 2016 şeker üretimi ile dünyada 7 sırada yer almaktadır. Koyu renkli 50 civarında şeker ihtiva eden melas kaliteli bir endüstri atığıdır. Ülkemizde yıllık 1 075 807 ton melas atığı ortaya çıkmaktadır.


Cevapla

“Bitki Besleme ve Gübreleme” sayfasına dön