Üye olma ile ilgili problemler düzeltildi, foruma üye olabilirsiniz. *** Forumda görev almak isteyen arkadaşlar PM (@tarimsal) ile iletişime geçebilir. *** Üyelik işleminden sonra üyelik aktivasyonu için, e-posta hesabınızda ki Spam/Gereksiz vb. klasörüne bakmayı unutmayın!

Çeltik Beyaz Uç Nematodu'na dikkat!

Cevapla
Kullanıcı avatarı
tarimsal
Kıdemli Üye
Mesajlar: 691
Kayıt: Prş Mar 31, 2011 6:16 am
İletişim:

Çeltik ekim zamanı geldi. Ancak uzmanlar uyarıyor: Çeltik Beyaz Uç Nematodu bazı türlerde yüzde 55 ürün kaybına neden oluyor. Gerekli tedbirler mutlaka alınmalı. ÇELTİK BEYAZ UÇ NEMATODU 1.Nasıl tanımlanır? Çeltik beyaz uç nematodu (Aphelenchoides besseyi Christie'nin,) dişi ve erkeği iplik şeklinde mikroskobik canlılardır. Boyları yaklaşık 0.4-0.8 mm'dir. Nematodlann %90'ı kavuzun iç yüzeyinde, geri kalanı ise tane üzerinde bulunur. Çeltik beyaz uç nematodu kuraklığa dayanıklı olup çeltik tanesinin kavuzu altında uyuşuk halde bulunur. Kuru tanede 2-3 yıl canlı kalabilir. 2. Nasıl zarar verir? Çeltik bitkisindeki belirtiler: Çeltikte, "beyaz uç" olarak bilinen hastalığa neden olur. Nematodun çeltik bitkisine verdiği zararın belirtileri, genç bitkilerde çok net olmamakla birlikte, literatüre göre kardeşlenme döneminde ortaya çıkmaktadır. İlk belirtilere sapa kalkma döneminde rastlanmıştır. Buna göre. bitkilerin yapraklarının 2-5 cm'lik uç kısımları karakteristik olarak önceleri beyazımsı açık sarı renk almakta ve zamanla kahverengi nekrozlara dönüşmektedir. Bayrak yapraklarda boy kısalmakta ve uç kısımlar kıvrılmaktadır. Sonuçta bitki gelişimi engellenmekte, salkımlar küçük kalmakta ve tane sayısı ile büyüklüğü azalmaktadır. Belirtiler, kalsiyum ve magnezyum noksanlıkları ile karıştırılabilir. Nematodlar olgun taneden başka, bitkinin kuru kısımlarında, salkım ve samanda da uyuşuk halde bulunur. Yayılması bu bitki parçaları ile de olabilmektedir. Zararlıdan dolayı çeltikte meydana gelen ürün kaybı, hassas çeşitlerde % 17-54, dayanıklı çeşitlerde ise %0-24 olarak bildirilmektedir. 3. Nasıl Mücadele edilmelidir? Hastalığın ilaçlı mücadelesi olmadığından dolayı bahsedilen kültürel tedbirler oldukça önem arz etmekte olup bu tedbirlere mutlaka uyulması gerekmektedir. Kültürel Önlemler
  • Sertifikalı tohum kullanılmalıdır.
  • Sertifikalı tohum kullanılmayacaksa ekilecek tohum mutlaka analiz ettirilmelidir.
  • Nematodla bulaşık çeltik tohumları üretimde kullanılmamalıdır.
  • Bulaşık yerlere ait sular, temiz yerlerden geçirilmemelidir.
  • Bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir.
  • Nematoda dayanıklı veya toleranslı çeltik çeşitleri kullanılmalıdır.
Fiziksel Önlemler
  • Bulaşık tohumlara karşı sıcak su uygulaması oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
  • Tohumlar oda sıcaklığındaki suda (20°C) 16-20 saat bekletildikten sonra, 51°C*deki suda 7 dakika tutularak popülasyon azaltılabilir.
  • Bulaşık tohumlar ön ıslatma yapılmaksızın 55-60°C' deki suda 10-15 dakika tutulabilir. Elektrikli ısıtma düzeneğinin kullanıldığı bu yöntemle zararlıya karşı %100 etki elde edilir.
  • Bulaşık çeltik kavuzlarının yakılarak imha edilmesi uygulamalarının titizlikle yerine getirilmesi gerekmektedir.
  • Fabrikalarda işleme sonucunda çıkan çeltik kavuzların tarım alanlarına ve tarımsal sulama kaynaklarına doğrudan bulaşmasına engel olunmalıdır.
Kimyasal Mücadele Bu zararlıya karşı bilinen herhangi bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur. Konu hakkında detaylı bilgi almak için en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüğüne müracaat edilmelidir. Bu bilgiler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanlarınca hazırlanmıştır.


Cevapla

“Tarla Bitkileri Hastalık ve Zararlıları” sayfasına dön