Tarıma Gönül Verenlerin Buluşma Noktası "Tarım Foruma" Hoşgeldiniz..

Hoşgeldin, Ziyaretçi: Giriş Yap Üye Ol


Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yarasa Gübresi Nedir?
#1
YARASA GÜBRESİ VE FAYDALARI

11_20115225725.jpg

Organik tarımda sebzeler kimyasallardan uzak tutularak yetiştirilmeli diye düşünen bilim adamları , organik tarım çalışması yaparken verimin artmasında en büyük etkenlerden bir tanesininde yarasa gübresi olması, bu küçük hayvanlar ve dışkısının gündeme gelmesine sebep olmuştur. Halbuki yarasa gübresi Amerika’ da çok eski yıllardan beri kullanılmış ve yararlılığı tesbit edilmiştir.

Yarasa yerde değil havada uçarken beslenir, dolayısıyla havada uçan sinek ve diğer haşereleri yer bunlarında % 15 – 20 sini sindirir gerisini dışkısıyla dışarı atar. Dolayısıyla yarasa gübresi, azot – fosfor – potasyum – mağnezyum – demir – bakır – mangan-çinko - sodyum yönünden zengindir.

Bunun yanı sıra yarasa gübresinde mikro organizma sayısı fazla olduğundan gübre kalitesi yüksektir. Yarasa gübresindeki besleyici organizmalar sayesinde kullanıldığı yerlerde verimi % 100 arttırmaktadır. Yıllarca mağaralarda kalan yarasa gübresi hiçbir karışım olmadan işlenerek doğal olarak kullanılır.

İşlenmiş yarasa gübresi her yerde rahatlıkla kullanılabilir, kokusuzdur. Özellkle organik tarımda sorun yaşanmaz idealdir.

Kısa sürede etkisi gözle görülebilir. Organik tarımda bitki kökleri yapraklarındaki değişim hemen fakedilir.

Yarasa gübresi diğer gübrelere göre daha az miktarlarda dahi daha fazla verim sağladığı görülmüştür.

Yarasa gübresi kullanılan yerlerde öbür gübrelere göre % 50 ila % 120 arasında daha fazla verim sağladığı görülmüştür.

İsrail deki toprak kalitesinin çok kötü olmasına rağmen tarımdaki verimin yüksek olmasının sebebinin yarasa gübresi olduğu bilinmektedir.

Yarasa gübresinin doğal olmasından dolayı yetiştirilen ürünler, diğer gübrelerle yetiştirilen ürünlere göre lezzet farkı vardır.

Tahılda tane oluşumunu hızlandırır ve arttırır

Yarasa Gübresinin Özellikleri :

Yarasa gübresi % 100 doğaldır.
Yarasa gübresi organik tarımda kullanılır.

Az miktarda bile yüksek verim sağlar.

Mağaradan çıkan 1 ton yarasa gübresinden 400 - 450 kg civarında işlenmiş yarasa gübresi oluşur.

Guano kelimesinin kökeni Quichua dilinden gelmektedir, bu dil Inca uygarlığında konuşulmaktaydı. Guano kelimesinin anlamı aslında “su kuşlarının dışkıları”. `Guano` Yarasa gübresi için yanlış adlandırmadır, ama günümüzde hem yarasa hem de su kuşları gübresi için kullanılmaktadır.

Yarasa Gübresi 1800 li yılların ortalarında Amerika Birleşik Devletlerinde tarımın gelişmesinde lider rolü oynamıştır. İsrail kumlu olan topraklarını bu gübreyle zenginleştirmekte olup diğer bütün gübrelere ise karışım yapmaktadırlar. Hollanda, Almanya gibi batılı ülkeler tarafından bitki aktivatörü olarak kullanılmakta olup çok az bulunduğundan ve çok etkili olduğundan fiyatı oldukça yüksektir. Ülkemizde yaklaşık Altı milyon ton rezerv olduğu tespit edilmiş olup bu gübrenin ülkemizde ciddi anlamda Eskişehir ilinde kullanılmaya başlanmış olup bu sektörün oluşmasına ve tanıtımına bu ilimiz öncülük etmiştir.

Yarasa gübresi mağaralarda yaşayan yarasalardan arta kalan dışkılardan doğal olarak elde edilen çevresel bir gübredir. Bu gübre, diğer bütün doğada bulunan gübreler içinde daha iyi besleyici dengeye sahiptir ( N P K), ve diğer organik gübrelere nazaran mikro organizma sayısı ve işlevliği çok daha yüksektir.

Deniz kuşlarının aşağı bıraktıkları damla halindeki dışkıları olarak da bilinen “guano” çeşitli türde yarasaların ve deniz kuşlarının mağaralarda birikmiş ve kurumuş dışkıları olarak tanımlanır . İçerdiği azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) oranı ile doğal gübre olarak bitkilere yüksek düzeyde besinsel bir destek sağlar.

Yarasa dışkısı “bioremediation mikroplar”ca zengindir. Örneğin, 100 ml dışkıda yaklaşık olarak bir milyar bakteri bulunur. Bu mikroplar, bir taraftan toprak toksinlerinin parçalanmasına yardımcı olarak toprağın beslenmesini ve kalitesini arttırırlarken diğer taraftan dışkıda doğal olarak bulunan organik bileşiklerin reaksiyonundan ve değişiminden sorumludurlar. Bu özellikleri ile yarasa dışkısından bilhassa patates, domates vb. sebze üretiminde verim artırıcı olarak yararlanılır. Bu amaçla, içerdiği makro elementler (başta N, P, K olmak üzere Mg, Ca, S, Na ve Cl) ve mikro elementler (Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo) ile tarımda gübre olarak kullanılır.

Mineral içeriği ile mükemmel bir organik gübre olan yarasa dışkısı (bat guano) evlerde ve işyerlerinde çiçek ve çeşitli süs bitkileri yetiştiriciliğinde de yararlanılabilir. Yarasalar yemiş oldukları sinek ve böceklerin %15 ini hazmeder kalanı dışkı olarak bırakır. Bu yüzden yarasa gübresinde doğal birçok zengin mineral bulunmaktadır. Yarasa gübresinin doğal olmasından dolayı kimyasal gübreler gibi katkı içermez bu yüzden yetiştirilen ürünlerdeki lezzet çok farklıdır. Yarasa gübresinde bitkinin gereksinim duyduğu: Organik azot, organik karbonu, organomineral, mikrobiyal, enzim, nitrat, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi minareler çok zengin olarak bulunur.

HAM YARASA GÜBRESİ ORTALAMA DEĞERLERİ

Toplam Azot(N) % 1.00-8.00

Fosfor Oksit (P2O5) % 1-6.00

Potasyum Oksit (K2O) % 0.70-2

Kalsiyum Oksit (CaO) % 3.60-12.0

Mağnezyum Oksit (MgO) % 0.70-2.00

Demir(Fe) % 0.70-1.50

Bakır (Cu) % 0.20-0.50

Mangan Oksit (MnO) % 0.40-0.70

Çinko (Zn) % 0.40-0.65

Sodyum (Na+) % 0.45-0.50

Organik Materyal (OM) % 30-80

pH (in H2O) 4.3-5.5

C/N Oranı 8-15/1

Nem %40-30

Kadminyum Eser miktarda

Nikel “

Civa “

Krom “

Kursun “

Kalay “

Bor “

Yarasa dışkısı %20-30 oranında humik ve fulvik asitler içerir. Fulvik asit nedeniyle nematosid ve fungisid etkilidir. Nematosid etki ile bunlar nematodların birincil safhalarını bozarak onları etkisiz kılarlar. Etkisiz bu nematodlar bitkinin beslenmesi ve üretimi için önemli olan kök sistemlerini korurlar. Fungisid etkisiyle de mantarların neden olduğu hastalıklara karşı direnç arttırıcıdırlar. Tüm metaller Humik asitlerle şelat yapabilmektedir, metallerle bu reaksiyona giren humik asit organik-mineral köprüler oluşturmakta minerallerin bitki tarafından kolayca alınmasını sağlamaktadır. Toprağın havalanmasında, su tutma kapasitesini artırmada etkilidir.

Her bitkide bakteri ve küf mevcuttur ve bitkide bunlara muhtaçtır. Bunlar kök etraflarına kadar uzanır. Mikro hayat bitkiyi hastalıklardan korur ve bunun yani sıra besin almasına yardımcı olur. Yarasa gübreleri içerisindeki humik-fulvik asitler bu mikro hayatı daha da uyarmak etkinleştirmek için birebirdir. Yarasa gübreleri ile mikro hayatı uyarmak mümkündür ve sebeple hastalık, zararlı ve patojenlere karşı bitkide direnç arttırıcı etkisi vardır. Yarasa gübresi yüzde yüz doğal maddelerden elde edilmektedir, diğer hayvan gübreleri ile kıyaslanamaz. Mesela inek veya tavuk gübresiyle, karşılaştırılmamalıdır. İnekler ve tavuklar doğal yollardan beslenseler bile, organik değillerdir, çünkü yedikleri yemler organik üretilmiyor. İneklerin yediği çoğu yemler yoğun tarımla üretilmiş ve genellikle kimyasal ilaç ve gübre kullanılmış ürünlerdir. Genel olarak sıklıkla tavuk gübresi kullanılan alanlarda zamanla tuzluluk sorunu görülmektedir. Yarasalar kendi yiyecekleri böcekleri kendileri avlar meyveleri de kırsal alanlardan kendileri bulurlar.İçeriğindeki enzimler sayesinde bitki hücre duvarlarında bulunan proteinleri, yağları,nişasta ve selülozları parçalayarak bitki tarafından alınmasını kolaylaştırır.İdeal pH oranı sayesinde tuzluluk oranı yüksek topraklarda pH dengeleyici fonksiyonu vardır.Tuzludan dolayı bitkinin yanmasını önler. Kaymak tabaka oluşmasını ve toprağın sıkışarak bitkinin köklerini ve gövdesini sıkıştırmasını önler.Toprağı mikroorganizma faaliyeti ile hareketlendirir, ısıtır ve hava almasını sağlar.Kokusuzdur yani içeride ve dışarıda kullanılabilir rahatlıkla kullanılabilir. Uygulama 15-20 günde bir kez yapılabilir, çünkü toprağın derinliklerine inmesi zaman alır ve buda toprak bünyesinde daha uzun sure kalıcı olmasını sağlar. Su gereksinimi çok azdır. Kısa sürede şaşırtıcı düzeyde etki yaratır, kök uçları kalınlaşır, bitkinin yapraklarında ve taç yapraklarda görünür düzeyde etki eder. Gübrenin işlenme şekli (sütun şekline gelmesi ve kurutma işlemi) sayesinde toprak gübreyi daha uzun sürede absorbe eder ve daha verimli kullanır.Biyokimyasal özellikleri ve metabolizmayı hızlandırır. Organik olan ve olmayan topraktaki elementleri doğal yollardan işlenebilirliğini arttırır. Mikro elementleri çoğaltır ve bitkilerin bakteri saldırılarına karşı dirençliliğini yükseltir. Kullanımı diğer gübrelere göre daha kolay, pratik ve ekonomiktir.

Yarasa gübresi toprağın sağlığını ve diriliğini, direncini sağlar. Bu biyolojik gübre tadı, kaliteyi ve verimliliği yükseltir, toprağı zenginleştirir. Daha çok seralarda, tarlalarda ve evde kendi bahçelerinde ürün yetiştiren kişiler kullanmaktadır.

BAT GUANO “Bünyesinde zengin organik azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve diğer gerekli elementler bulunan yarasa gübresi, mikroorganizmalar tarafından parçalanarak, inorganik bileşiklere dönüşür. Yarasa gübresi, diğer gübrelere göre çok küçük miktarlarda daha fazla verim sağladığı uzmanlar tarafından açıklanmıştır.

Konsantre olarak da tanımlayabileceğimiz bu gübre, zengin içeriği sayesinde her türlü toprakta diğer gübrelere nazaran zamanla %50-100 oranında daha fazla verim artışı sağlar.

Yarasa Gübresinin Faydaları

Yarasa gübresi ne işe yarar sorusunun cevabını birlikte inceleyelim :
* İçerisindeki milyonlarca canlı bakteri sayesinde, toprağın mikrobiyal aktivitesini ve biyolojik canlanmasını arttırır.
* Yüksek oranda organik madde içerip, hayvan gübresinin tüm işlevlerini yerine getirir.
* Doğal asitlerin özelliğinden dolayı, kendi hacminin 100 katına kadar su tutabilir.
* Toprağın su tutma kapasitesini arttırıp, erozyon ve kuraklığa karşı direncini arttırır.
* Kullanılan kimyasal gübrelerin kök bölgesinden uzaklaşmasını engelleyip, özellikle fosfor ve azotlu gübrelerin tamamen bitkiye geçmesini sağlar.
* Siyah renk yapısıyla toprağın ısınmasını sağlayarak (+3, +4C) besin maddelerinin bitkiye geçişini ve bitki büyümesini çabuklaştırır.
* Toprak yapısını düzeltip köklerin gelişimini hızlandırır, beslenmeyi arttırır.
* Çiçeklenme daha çok ve sağlıklı oluşur.
* Toprakta devamlı aktif halde kalıp PH ‘ ı dengeler.
* Bitki kökleriyle hastalık yapan mikroorganizmaları engelleyerek ilaç masrafını en aza indirir.
* Asidik topraklarda alüminyumu emerek bitkinin zehirlenmesini önler.
* Toprağı kabartarak kök oluşumunu ve havalanmayı kolaylaştırır.
* Ağaçlardaki sararmayı tamamen yok eder.
* Tahılda tane oluşumunu hızlandırır ve arttırır.
* Ağaçların soğuğa, kuraklığa, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını arttırıp verim ve ürün kalitesini yükseltir.
* Kök çürümelerini önler, köklerin yapısını iyileştirir ve kök saçaklanmasını arttırır.
*Sebze ve meyvelerin erken olgunlaşmasını sağlayıp tat ve kaliteleri ile dayanma sürelerini arttırır.
* Kimyasal gübrelerin kullanımını azaltıp, aşırı yıkanmaları engellediğinden, toprakların ve su kaynaklarının kirlenmesini önler.
* Makro ve mikro besin maddelerinin toprakta yıkanarak uzaklaşmasını önler.
* Az miktarda kullanılıp, daha çok verim ve kalite elde edilir.
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi