Tarıma Gönül Verenlerin Buluşma Noktası "Tarım Foruma" Hoşgeldiniz..

Hoşgeldin, Ziyaretçi: Giriş Yap Üye Ol


Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hardal Bitkisinin Faydaları
#1
Hardalın Yararları

Yellow_mustard_flower.jpg

Turpgiller familyasından bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz bölgesidir. Sarı veya beyaz çiçekli olanları vardır. Tohumlarında eterik yağ vardır. İki çeşidi vardır.

Siyah Hardal

1c4010f63f32497c39b3165bbd72a6b7_1294054256.bmp
Çiçekleri sarı, meyvesi dört köşeli, kısa ve sivridir. Hekimlikte; göğüs hastalıklarında kullanıllır.

Beyaz Hardal

95834binbirdelik-otu-binbirdelik.JPG
Soluk kırmızı veya beyaz çiçeklidir. Taneleri, siyah hardalınkinden daha büyüktür. Hekimlikte; daha ziyade siyah hardal tohumu kullanılır. Tesirli maddesi "potasium mironat" ve "sinigrin"dir.

Hardal Ruhu : Ilık suya, dövülmüş hardal tohumu konularak elde edilir. Çok tahriş edici bir maddedir. Deriyi kızartır ve yakar.

Hardal Kağıdı : Hardal tozunun, kauçuk mahlülü aracılığıyla kağıda yapıştırılması suretiyle elde edilir. Bu kağıt ılık su ile ıslatılıp, hardallı tarafı cilde tatbik edilir.

Hardal Banyosu : Temiz bir tülbentin içine 150 - 500 gram hardal tozu konur. Çıkın yapıldıktan sonra banyo suyuna konur. Hardal kağıdı, keten tohumu lapası veya hardal banyosu 10-15 dakikadan fazla tatbik edilmemelidir.

Faydaları:

- Beyne veya akciğerlere kan hücum etmesi hallerinde faydalıdır.
- Bronşit ve zatürreeden doğan şikayetleri giderir.
- İç organlarda biriken kanı dışarı çeker.
- Sofrada kullanılan hardal ise hazmı kolaylaştırıp, kabız olmayı önler

Cevapla
#2
hardalsistematigi.jpg

Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından tohumları baharat olarak kullanılan sarı çiçekli otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşin üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.

Kullanımı

Türkiye'de hardal yaygın olarak kullanılan bir baharat değildir. Piyasada bulunabilecek hardal sosları genellikle yerli veya ithal Amerika tipi hardallardır.

Siyah hardal ya da beyaz hardal bitkilerinin tohumları ya da bu tohumların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılır. Keskin ve yakıcı bir tadı vardır. Sos olarak ve soslara sarımsı renk vermek için zerdeçal ile birlikte kullanılır. Bütün haldeki hardal tohumları turşu salamuralarında, et ve deniz ürünleri pişirmede kullanılabilir. Lahana turşusu ve yağlı salamuraları tatlandırmak için kullanılır. Hindistan'da tereyağında kızartılıp patlatılan tohumlar hoş kokuları ile garnitürlerde veya çeşni olarak yemeklerde kullanılır. Toz hardal da içeceklere ve fırında yapılan bazı yemeklere katılır.

Kahverengi tohumlar köri hazırlamak için diğer baharatlarla karıştırılır. Brassica juncea türünden hardal yağı elde edilebilir. Toz hardal, ızgara sosları, fırınlanmış sebzeler ve yumurtalarda kullanılabilir. Tatlıdan acıya ve keskin kokuludan yumuşak tatlara kadar hardal sosları bulmak mümkündür. Et yemeklerinde, özellikle av etlerinden yapılan yemeklerde, yumurta ve sebzelerden yapılan salatalarda da hardal sosu kullanılabilir.

Hazırlama ve saklama

Hardal tohumları bütün halde yemeklerde kullanılabilir. Toz hale getirilmiş tohumlar acı değildirler. Hardal tozları soğuk su ile karıştırıldığında; kükürt içeren glukozit ve hardal enzimleri kimyasal reaksiyona girerek karışım 10 dakika içinde acı ve keskin kokulu bir hal alır. Bu işlemde sıcak su kullanılmamalıdır, sıcak su hardalın yapısındaki enzimleri bozup yağını uçuracağından acılık ve keskin koku oluşmamasına neden olur. Hardal tozundaki bu reaksiyonu sona erdirmek için sirke, koruk suyu gibi asidik malzemeler kullanılabilir.
Hardal sosları yapımındaki önemli nokta hangi anda reaksiyona son verilmesi gerektiğinin belirlenmesi deneyim gerektirir. Su ile reaksiyonunu tamamlayan hardal soslarına tatlandırıcı ve koku verici malzemeler (limon, sirke, bira, şarap, tuz vb.) ilave edilir. Hardal soslarına renklendirici olarak bazen zerdeçal (turmerik) da eklenebilir.

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Karabas Otunun Faydaları (Lavandula Stoechas) emreates 0 1,079 31-12-2013, 04:05 AM
Son Yorum: emreates
  Şifalı Bitkiler ve Faydaları kocaaba 0 1,046 20-12-2013, 02:37 AM
Son Yorum: kocaaba
  Abdestbozanotu ve Faydaları tarimsal 0 1,233 02-05-2013, 01:37 AM
Son Yorum: tarimsal
  Kedi Otunun Faydaları tarimsal 0 1,463 15-12-2011, 02:22 AM
Son Yorum: tarimsal
  Altın Çileğin Faydaları ve Zararları tarimsal 0 1,602 14-12-2011, 05:56 AM
Son Yorum: tarimsal
  Funda Bitkisinin Faydaları tarimsal 0 1,209 14-12-2011, 05:52 AM
Son Yorum: tarimsal
  Gelincik Bitkisini Faydaları tarimsal 0 1,131 14-12-2011, 05:49 AM
Son Yorum: tarimsal
  Ginsengin Faydaları tarimsal 0 1,057 14-12-2011, 05:42 AM
Son Yorum: tarimsal
  Greyfurt Bitkisinin Faydaları tarimsal 0 987 14-12-2011, 05:36 AM
Son Yorum: tarimsal
  Güzelavratotunun Faydaları tarimsal 0 927 14-12-2011, 05:33 AM
Son Yorum: tarimsal

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi